Select Page

Arkitekt

Skal du start et omfattende byggeprosjekt og ønsker en dyktig arkitekt til å hjelpe deg? Hvis du er usikker på planløsning eller hvilke muligheter du har så kan det lønne seg å bruke en arkitekt. Vi gir deg råd og tips, og hjelper deg med å finne beste arkitekt for deg.
Sammenlign arkitekt

Trenger du arkitekt?

Det å finne riktig arkitekt til ditt prosjekt er avgjørende for prosjektets suksess. Har du og arkitekten null kjemi og om arkitekten på toppen av det hele ikke forstår hva du mener og hva dine behov i denne prosessen er, så bør du finne en annen arkitekt. Her er noen tips til hva du kan se etter for å finne rette arkitekten for deg.

En arkitekt jobber hovedsakelig med utforming av bygninger og hus men det kan også være snakk om infrastruktur, landskap og møbler. Det vil si at de planlegger og skisserer hvordan et objekt skal se ut og hvordan det skal bygges for å passe lover og retningslinjer som er tilstede for nettopp den typen bygg. Hovedoppgavene til arkitekten er å planlegge, utvikle og designe forskjellige konstruksjoner og bygninger etter lover og regler, men de skal også kunne restaurere eller bygge om eksisterende bygninger. De kan også jobbe i større skala med å utforme byer, tettsteder og ikke minst landskap. De fleste arkitekter er tilknyttet et arkitektfirma eller jobber som konsulenter for byggebransjen.

l

Legg inn anbud

Fyll ut kun ett skjema som sendes til flere håndverkere. På denne måten vil du raskt få flere tilbud å velge mellom. Du slipper og lete etter håndverker selv, vi gjør det for deg!

Z

Velg håndverker

Velg mellom tilbud fra flere dyktige håndverkere. Vi har samlet de beste leverandørene på ett sted slik at du kan finne den beste i ditt område.

Spar tid og penger

Du sparer både tid og penger! Våre håndverkere vet at de må konkurrere om deg, og vil derfor strekke seg langt for å gi deg best mulig tilbud.

Hva skal du se etter?

For mange er det ikke aktuelt å kjøpe hus som er ferdig designet og klar til å plassere på tomta, eller en bolig som har stått i mange år. Det er mange som vil ha det lille ekstra når de først skal ha sitt eget hus. Det betyr at de gjerne vil at noen skal designe boligen etter deres ønsker og behov, og der kommer en arkitekt inn i bildet. Har du en bestemt tomt og en bestemt type hus i tankene, så er det bare å sette i gang med å finne frem noen aktuelle arkitekter.

Gjør research

Det er mange måter å finne arkitekt på og en av dem er enkel research på nettet, der du søker etter en arkitekt som er god på nettopp den typen bygning du skal sette opp. Da får du gjerne flere søkeresultat som du kan sjekke ut. Men de færreste har anbefalinger fra sine klienter på hjemmesidene. Derfor kan du sjekke på Facebook om de har sider der, for der kan du finne både gode og dårlige anmeldelser av arkitekten du sjekker ut. Men du kan også velge å benytte en anbudstjeneste slik at du får flere tilbud som du kan vurdere. På disse sidene ligger det både positive og negative tilbakemeldinger slik at du kan gjøre deg opp en mening før du tar kontakt med dem.

Må passe for deg

Det er viktig at du finner en arkitekt som har en arbeidsmetode som passer ditt prosjekt og en innstilling du kan klare å forholde deg til. Hvorfor er det så viktig spør du kanskje, men svaret er enkelt. En arkitekt er en du vil tilbringe veldig mye tid med både gjennom planleggingen av arbeidet men også i løpet av gjennomføring av arbeidet. Hvis arkitekten og du ikke kommer overens blir det vanskelig for dere begge og det blir ikke et godt produkt ut av det.

Medlem av Norske Arkitekters Landsforbund

Sjekk også at arkitekten faktisk er medlem i Norske Arkitekters Landsforbund ettersom dette betyr at utdannelsen og eventuelle videreutdannelser arkitekten har er godkjent og følger NAL sine retningslinjer. Det er også viktig å finne ut hvorvidt arkitektkontoret har statlig godkjenning, hvilket kan sjekkes på Direktoratet for byggekvalitet sine nettsider.

Kompetanseområde

Hvilket område har arkitektkontoret eller arkitekten mest kompetanse og hvilke områder har de spesialisert seg? De fleste arkitektfirma vil gjerne si at de har god nok kunnskap til å ta på seg hvilket som helst prosjekt, men dette er ikke alltid tilfelle. Arkitekter har gjerne en individuell preferanse på hva de liker best å jobbe med, og dette er gjerne også deres spesialitet. En som liker store prosjekter vil kanskje være spesialist på industribygg eller store blokker og bygårder. Mens en annen kanskje er lidenskapelig opptatt av miljøvern og funkisboliger, og er dermed spesialist på dette. Pass på å velge et kontor som har den nødvendige tiden til deg som kunde, da gjerne et litt mindre kontor med fokus på vanlige boliger så er du sikret en tilfredsstillende relasjon med din arkitekt.

FINN BESTE ARKITEKT

Det er viktig å være grundig når du skal velge arkitekt. Dette er en person du vil jobbe tett med og du skal kanskje leve med resultatet for resten av livet. Et godt samarbeid kan være avgjørende for sluttproduktet.

Når du har funnet noen alternativer

Ja, hva gjør du egentlig da? Da lager du en epost hvor du presenterer ditt prosjekt slik at arkitekten best mulig skal kunne ta stilling til om det er et prosjekt for dem eller ikke. Det er smart å ha kopier av reguleringskart og tomtebestemmelser slik at det kan legges ved mailene. Har du bilder av tomten og eventuelle spesielle ting for tomten, som for eksempel en stor blokk med stein som skal inkorporeres i bygget, så send dette også med til arkitekten. Da er det lettere for arkitekten å gi en tilbakemelding med fokus på hvorvidt nettopp denne arkitekten har kapasitet og kunnskap til å ta ditt prosjekt og ikke minst et røft prisestimat.

En annen måte å se hva arkitekten har å by på er å ta dem med på befaring på tomten, slik at de får dannet seg et ordentlig bilde av størrelse, form for terreng og eventuelle utfordringer med tomten. Da får du snakket sammen med arkitekten og dere finner fort ut om dere har kjemi og om dette er en arkitekt du tror vil gagne ditt prosjekt. Prosjektet ditt er viktig for deg, så forklar hvor viktig det er og hvorfor til arkitekten. Vis følelser og fortell om deres behov for ekstra påbygg for at din mor er syk og trenger en bolig i nærheten av dere, eller at kona venter firlinger og at dere derfor trenger et mye større hus nå som dere tross alt kommer til å ende opp med 9 barn. Dette er ting som vil fortelle arkitekten om følelsene som er investert i prosjektet men også noe om selve bruken av bygningen. Det betyr at arkitekten kan komme med gode forslag til påbygget, sentrert rundt din syke mor med kanskje store vindu så hun kan nyte utsikten over sjøen mens hun ligger der og jobber hardt for å bli frisk. Eller at huset har mer åpen planløsning for lettere oversikt over ikke mindre enn 9 unger.

Finn beste håndverker

Vurderer du å ansette en dyktig håndverker som kan hjelpe deg med å utføre jobben? Ved å legge ut en anbud på jobben hjelper vi deg å finne den beste håndverkeren for ditt prosjekt. Tjenesten er gratis og uforpliktende, og du sparer både tid og penger!