Select Page

Synskirurgi

Vurderer du synskirurgi, men er usikker på hvilken klinikk du skal bruke? Vi gir deg råd og tips, og hjelper deg å finne en klinikk i ditt området. Du kan enkelt søke opp og finne klinikker i ditt området, og velge å legge inn timebestilling. Tjenesten er helt gratis og alle kostnader blir mellom deg og klinikken som vanlig.
Sammenlign synskirurgi-klinikker

Synskirurgi

Synet ditt er en sans du bruker hver eneste dag, og utrolig mange sanseinntrykk går gjennom øynene. For deg med briller eller linser vet du hvor stor forskjell det utgjør med og uten korrigering. Beslutning for å korrigere synet varig er derfor stor, og bare noe man skal gå gjennom en gang i livet. Synskirurgi gir en varig endring i synet, men naturlige aldersrelaterte endringer vil ikke operasjonen kunne stoppe i etterkant. Videre følger informasjon rundt et synsinngrep, men det anbefales å forhøre seg med fagpersonell under en frøundersøkelse.

Les og velg

Finn klinikker eller leger i ditt området enkelt! Les og velg inntil tre klinikker nær deg. Du slipper å lete etter leger eller klinikker selv, vi gjør det for deg.

i

Fyll ut skjema

Fyll ut din informasjon og eventuelle spørsmål som blir sendt direkte til valgte leger eller klinikker. Du kan også legge inn timebestilling direkte hos utvalgte klinikker.

Motta informasjon

Du vil da motta informasjon og tilbud fra klinikkene. Dette er helt uforpliktende, og du vil i ro og mak kunne velge det alternativet som passer best for deg.

Hvem kan ta synskirurgi?

Synskirurgi gjøres for langsynte, nærsynte, de med skjeve hornhinner og dårlig mørkesyn. I tillegg kan synskirurgi benyttes ved grå stær og alderslanssynte. Det vil være ulike operasjoner ettersom hva som skal korrigeres.

Kvalifisering til synskirurgi

Først og fremst må man ha fylt 18 år og synet skal ha vært stabilt de to siste årene. Stabilt vil si at det har vært samme brillestyrke og at man ikke har måtte skaffe nye briller pga. endringer. Ved endringer i synet vil ikke en synskirurgi være aktuelt for øyeblikket på nåværende stadie. Det anbefales også at man venter til minst fylt 20 år slik at synet har stabilisert seg mest mulig. Under en forundersøkelse hos en klinikk vil de kunne avgjøre om det er aktuelt å utføre en syneskorreksjon med kirurgi, samt hva slags kirurgi som passer hver enkelt pasient. Når det er sagt så garanterer ikke alle klinikker et 100% perfekt syn, der man i visse tilfeller må ha noen støtte- briller med svak styrke. De fleste garanterer likevel at pasienten skal kunne kjøre helt fint uten noe form for ytterligere korrigering.

Øyets anatomi

Øyne våre er satt sammen av en rekke små muskler som gjør at man kan bevege blikket og at man har fokus på både korte og lange avstander. Ved hypermetropi (langsynthet) har man problemer med å se klart på nært hold. Grunnen er at lysstrålen brytes og treffer sitt fokus bak på netthinnen og ikke på selve hinnen. Ved myopi (nærsynthet) kan øyet ha vokst seg for langt eller at hornhinnen er for krum og klarer ikke fokusere på lysstrålene fra langt hold.

  • Presbyopi (alderslangsynthet) er naturlige endringer som gjør at gjennom årene mister øyet sin elastisitet. Da får man problemer med å se klart på nært hold, mens ved avstand ser man normalt.
  • Astigmatisme (skjeve hornhinner) gjør at enkelte sider av objekter ser tåkete og uklart ut, eller at rette linjer blir skjeve eller bøyd. Skjeve hornhinner kommer ofte sammen med langsynthet eller kortsynthet.

Type operasjoner

Selve operasjonen utføres med øyedråper som bedøvelse, operasjonen er ikke smertefull og kontroll utføres på klinikken alltid neste dag. Ved ICL-operasjon må pasienten være på klinikken 2-3 timer etterpå for observasjon.

Laseroperasjon

Laseroperasjon er en form for synskirurgi og er særlig effektivt for å korrigere synsfeil som strekker seg fra -8 til +4, altså mindre styrke. Ved behov for større korrigering vil ICL være et bedre alternativ. Det deles inn i all hovedsak tre ulike former for laseroperasjon: intralasik, lasik og lasek. Her lages snitt i hornhinnen for at laseren kan korrigere synsfeilen.

Intralasik

Intralasik er den mest avanserte formen for laserkorreksjon av nærsynthet, langsynthet, skjeve hornhinner og alderslangsynthet. Det benyttes to lasere ved laseroperasjonen. Denne formen for laserkirurgi er eneste metoden som er godkjent for astronauter og jagerpiloter i USA. Synsskarpheten blir optimal på grunn av den nøyaktige teknologien.

Lasik

Lasik er den vanligste formen for laserkirurgi der man bruker et lite knivblad.

Lasek

Lasek er overflatebehandling og en slags kombinasjon av Lasik og PRK. Her kan smerter i etterkant forekommer. Brukes kun i spesielle tilfeller der pasient har tynn hornhinne eller andre anatomiske forhold som gjør at de øvrige formene ikke kan benyttes.

PRK (fotorefraktiv keratektomi)

PRK (fotorefraktiv keratektomi) kom før Lasik og vil si å permanent fjerne det aller ytterste laget på øyet før man korrigerer med laser. Det vil også si at helningsprosessen i ettertid er lenger enn Lasik. Det brukes allikevel som et alternativ der Lasik ikke kan benyttes pga. et for tynt ytterlag.

ICL

ICL er en annen form for kirurgi der man legger til en linse inni den fremste delen av øyet, mellom hornhinnen og øyets naturlige linse. ICL (Intraocular Contract Lens) brukes der laseroperasjon anses som et dårligere valg. Ved RLE-operasjon fjernes øyets naturlig linse, men det gjøres ikke under en ICL-operasjon. Aldersgruppen en slik kirurgi er relevant for er det mellom 18 og 45-50. ICL kan behandle nærsynthet opp til -18, langsynthet opp til + 10 og skjeve hornhinner opp til -6. Fordelen med en ICL-linse er at de kan fjernes igjen, altså en reversibel behandling, noe en laserbehandling ikke er.

Monovision

Monovision er et annet alternativ der man bruker det ene øyet på lang avstand og det andre på kort avstand. Før eventuelt korrigering benytter pasienten linser for å se om dette er en synessituasjon som hjernen tolerere.

RLE

RLE, linsebytte, er alternativ til laseroperasjon. Etter 45-50 års alderen skjer en endring i øynene, da kan Refractive Lens Exchange benyttes. Her erstatter man øyets naturlige linse med en ny, kunstig. Både flerstyrkelinser og enstyrkelinser kan benyttes.

Hvilken operasjon er rett?

Alle er litt forskjellige og synet varierer fra pasient til pasient. Hvilken form for synskirurgi som er rett for akkurat deg vil man finne ut av på en forundersøkelse. Her ser man på ”din øyehistorie”, hvilken styrke som brukes i dag, anatomien og hornhinne. Forundersøkelsen gir alle svar med andre ord.

En forundersøkelse tar omtrentlig 1 ½ time, mens selve inngrepet tar ikke mer enn noen få minutter. Det anbefales at man beregner 2-3 timer på klinikken fordi det skal gjøres noe for og etterarbeid, eventuelt observasjon i etterkant.

 

Eventuelt risiko

Alle kirurgiske inngrep har risiko forbundet med seg, men med dagens teknologi og godt, nytt utstyr holdes risiko og komplikasjoner så lav som mulig.

Pris

Priser varierer, og det anbefales å innhente tilbud på synskirurgi fra ulike aktører. Det kan varierer fra 20 000 og opp mot 60 000kr.

Sist, men ikke minst så er en syneskirurgi en stor investering, sammenlign og se hvem som gir deg best tilbud her!

Finn beste helsetjeneste

Ser du etter klinikk, lege eller behandler? Søk opp og sammenlign helsetjenester basert på pris, område og fasiliteter. Vi videreformidler forespørsler og bestillinger til rett klinikk for deg. Tjenesten er gratis og uforpliktende. Alle kostnader blir mellom deg og klinikk eller valgte lege som vanlig.