Select Page

Varmedetektor, røykdetektor og branndetektor – Hva er forskjellen?

[kkstarratings]

I løpet av et år oppstår det en god del branner i norske hjem. Har du sikret din bolig slik at du er trygg om det skulle oppstå brann i ditt hjem?

Det er mange tiltak som kan gjøres for å øke brannsikkerheten i hjemmet. For noen kan det kanskje virke overveldende over hvor mange ulike tiltak som kan gjøres, men det viktigste er å gjøre noen. Videre i denne arikkelen skal vi oppklare hva forskjellen mellom varmedetektor, røykdetektor og branndetektor er, samt gi en rekke gode tips som gjør det enklere for deg å velge.

Varmedetektor

Varmedetektorer funger slik navnet tilsier, altså når den oppdager varme. Det vil si at når temperaturen i et rom overstiger et bestemt nivå vil detektoren slå ut. Denne detektoren reagerer altså ikke på røyk, gass, damp eller støv – kun på temperatur. En varmedetektor er derfor nyttig å ha dersom det er en flammebrann som oppstår. I slike branner vil nemlig temperaturen øke raskt, og den varme temperaturen stiger til taket noe som gjør at detektoren slår ut.

Røykdetektor

Røykdetektor er den detektoren de fleste av oss allerede har kjennskap til. Denne detektoren slår ut når det oppdager røyk. Det finnes to ulike røykdetektorer: optisk røykvarsler og ionisk røykvarsler. Disse to ulike røykvarslerne vil reagere noe ulikt på ulike typer røyk, og prisene varierer også. Flere mener likevel at ionisk røykvarsler er på vei ut.

Skal du velge ionisk eller optisk røykdetektor?

Når det er to ulike røykvarslere på markedet, er det ikke rart at mange stiller spørsmål ved hvilken røykvarsler de skal velge. I dag blir de fleste anbefalt å velge en optisk røykdetektor ettersom disse fungerer ved å bruke en lyskilde som blir gjort om til en lysstråle ved hjel av en linse. Når røyk oppstår vil røyken gjøre at det blir et brudd for lysstrålen, og dermed utløses alarmen. Grunnen til at en optisk røykvarsler er bedre enn en ionisk er fordi den ikke taper effekt over tid slik en ionisk røykdetektor gjør. I praksis betyr det at du ikke trenger å bytte røykvarsler like ofte dersom du har en optisk røykvarsler. Faktisk holder den optiske varianten i nesten hele ti år, altså trenger du ikke bytte røykvarsler på omtrentlig 10 år. Dersom du likevel velger en ionisk er det viktig at du er flink til å huske på å bytte ut røykvarsleren jevnlig slik at du alltid har en røykvarsler som fungerer optimalt.

Branndetektor

Videre finnes det branndetektorer på markedet. Når man snakker om branndetektorer er det faktisk ikke en enkelt detektor man snakker om, men flere ulike løsninger som skal sikre boligen for brann. Dette er altså en fellesbetegnelse for alle produkter du kan få tak i som oppdager brann, og som ikke går under røykvarsler eller varmedetektorer.

Branndetektorer blir som oftest brukt i industribygg eller andre arbeidsplasser.

Flammedetektor

En form for branndetektor er flammedetektor, som blant annet brukes på oljerigger. Disse slår ut når detektoren kjenner brannen gjennom infrarød stråling. Flammedetektorer er effektive, men koster også en god del. Du får altså ikke en flammedetektor med dersom du kjøper en vanlig brannalarm. Det er heller ikke særlig aktuelt for privatpersoner og ulike privatboliger. Flammedetektorer er i all hovedsak aktuelt for arbeidsplasser og større bygninger.

Aspirasjonsdetektor

Videre finnes det en detektor som er noe tilsvarende en røykdetektor, nemlig aspirasjonsdetektor. Forskjellen mellom disse to er at aspirasjonsdetektoren suger luft ut av rommet. Således sitter selve detektoren utenfor rommet, og ikke i selve rommet slik en røykdetektor gjør. Aspirasjonsdetektor er ikke mye brukt, men du finner de blant annet i verneverdige byggninger.

Varmedetekterende kabel

Deretter har man varmedetekterende kabel som er en annen form for varmedetektor. Her er det en kabel som er varmefølsom som gjør at når den oppdager varme så slår alarmen ut. Igjen er dette noe man ikke ser i vanlige hjem, men på større arbeidsplasser.

Multikriteriedetektor

En multikriteriedetektor er en branndetektor som virker litt annerledes fordi her er det ulike detektorer som virker sammen. Altså vil en multikriteriedetektor virke på en annen måte og ha en økt grad av følsomhet. En slik detektor kan fungere ved å være en optisk røykvarsler som også reagerer på varme. Dette gjør at man får et mer komplett brannvarslingsapparat.

Denne formen for detektor er også å anbefale, ettersom denne vil oppdage mer enn kun ett fokusområde og faktisk slå ut når det virkelig er snakk om brann.

Andre typer detektorer

Etter å ha lest de ulike formene for detektorer ovenfor har du nå fått en viss oversikt over hva som faktisk befinner seg på markedet. For å få mest ut av ulike brannvarslingsapparater bør du sjekke ut hva pakkene til ulike leverandørenes inneholder. Det finnes nemlig mange aktører der ute som kjemper om deg som kunde, og som ønsker å levere et mer eller mindre komplett tilbud til brannsikring i ditt hjem. Et eksempel er brannalarmer som kommer med røykvarslere som har både sirene- og talefunksjon. Videre kan du også ha temperatursensorer i boligen din som en del av brannalarm-pakken. Slik får du en pakke med detektorer som oppdager både røyk og høy temperatur, noe som gjør at du er sikret for ulike typer brann eller røykutviklinger.

I tillegg kan man sette opp kameraer som fungerer sammen med boligalarmen. Dette gjør at bilder kan tas når alarmen slår ut slik at sentralbordet vet nøyaktig hva som foregår og kan sende riktige nødetater ut. Det er riktignok ikke alle som ønsker å ha kameraer i boligen, men dette er noe som absolutt bør vurderes.

Hvordan virker detektoren?

De ulike detektorene virker på ulike måter, og det kan derfor være å anbefale å kombinere ulike detektorer i hjemmet ditt slik at du er sikret på flere måter. Flere detektorer kan også virke som et helt system, noe som gjør at du kan føle deg helt trygg på at uansett hvilken situasjon som skulle oppstå så vil detektorene slå ut. Dersom du ikke har mulighet til å kjøpe inn et helt system, bør du i hvert fall fokusere på å skaffe deg en eller flere typer detektorer. De ulike detektorene har hver sin virkemåte og følsomhet, noe som gjør at noen reagerer på høy temperatur, mens andre reagerer på røyk. Så er det da opp til deg hva du ønsker.

Plassering av detektor

En av de essensielle tingene for at detektoren skal fungere best mulig er plassering. Det betyr altså lite at du har et hjem fult utstyrt med detektorer om du ikke har fått de plassert riktig. Du som privatperson vet kanskje ikke hva som er beste plassering, så det kan være veldig lurt å få hjelp av en fagperson her. En feilplassert detektor kan i verste fall føre til at detektoren ikke varsler tidsnok når det faktisk er brann eller røykutvikling i boligen din.

Skal du først investere i en brannalarm og gode røykvarslere, bør du også investere i hjelp til montering og plassering av systemet.

Brann tar mange liv

Det er dessverre ikke til å legge skjul på at brann og røykutvikling tar mange liv, også her i Norge selv om vi har de riktige produktene til å hjelpe oss. Det skal så lite til før brann oppstår ved matlaging, feilbruk eller dårlig bruk av strømkontakter, ved bruk av gammelt utstyr, fyring, røyking eller andre årsaker. Uansett årsak, er en ting sikker – du har dårlig tid på deg når brannen først har oppstått! Her teller hvert eneste sekund og minutt. Det er derfor uhyrlig viktig å få beskjed raskt fra de ulike branndetektorene slik at du vet hva som foregår om du befinner deg i boligen.

Brannvesenet går stadig ut for å minne den norske befolkningen om faren ved brann, i håp om at alle skal bli bedre til å ta grep og sikre sine boliger. Om du vet at du har en dårlig brannalarm eller en svært gammel røykvarsler så skal det så lite til å få byttet de og sikre deg for brann. Om du absolutt ikke har noe brannvarslingssystem overhode, ja da er tiden virkelig inne for å gjøre noe med det i dag!

Hvilken brannalarm bør du velge?

Det finnes så utrolig mange produkter ute på markedet at det er vanskelig for den vanlige forbrukeren å finne ut hva som er best. De fleste ønsker å finne ut hva som gjør de tryggest, samtidig som lommeboken spiller en viktig rolle. Mange leter etter billigste alternativet, og vi skal hjelpe deg å finne et rimelig alternativ, men ikke glemt at det er kan være snakk om liv og død her – kvalitet kommer først.

For de aller fleste vil det være mer enn godt nok å finne en leverandør som kan levere et helt system, altså en hel pakke. På denne måten har du flere detektorer som kan oppdage brann, slik at du er sikret varsling uansett. I tillegg finnes det mange pakker der ute som også tilbyr innbruddsalarm som inngår som en del av pakken. Da får du også sikret boligen mot tyveri, altså får du virkelig et komplett tilbud.

Videre er spørsmålet om du skal knytte brannalarmen til en alarmsentral eller ikke. Å velge å ikke knytte brannalarmen til en sentral er en dårlig ide. Ja du vil bli varslet om du er i boligen, men hva om du er på ferie? Det er helt klart at èn detektor er bedre enn ingen, men om du ikke knytter brannalarmen til en alarmsentral kan du fremdeles miste store verdier. Sentralen kan nemlig varsle de nødvendige nødetatene som deretter får rykket ut raskt i farlige situasjoner.

Få deg et godt brannalarmanlegg

Flere har i dag fått opp øyne for forsikringer og investerer store summer her. Hvorfor har så mange da glemt brannalarmanlegg? Et brannalarmanlegg kan gjøre enorme forskjeller, og visste du at du faktisk kan få redusert forsikringspremie for å ha installert et varslingssystem? Forsikringsselskapene vet nemlig at dette er effektiv ved brannutvikling.

Brannalarm er viktig uansett om du er i boligen eller ikke, men særlig dersom du faktisk befinner deg i boligen i øyeblikket brannen starter. Uansett hvor du er i boligen skal alle som oppholder seg i hjemmet kunne høre og merke brannalarmen slik at man kan komme seg ut så raskt som mulig. Ved å investere litt penger i et godt brannalarmsystem vil du få mye med på kjøpet. Du får nemlig ikke bare røykvarslere, men også profesjonell hjelp til å installere hele systemet og du kan være trygg på at det faktisk virker og gjør jobben det skal.

Be om befaring

Dersom du er usikker på hva slags boligalarm og brannsystem du skal skaffe deg, er det bare å ta kontakt med en leverandør så kan de komme hjem til deg på en befaring. Her vil de gå gjennom boligen sammen med deg, og gi deg tips og råd til hva som kan være den aller beste løsningen for deg og ditt hjem. Å komme på befaring vil faktisk også gjøre det enklere for leverandøren å finne ut hva du trenger og hvor de ulike detektorene bør plasseres.

Be om tilbud på brannalarm

Om du nå har bestemt deg for å gå til innkjøp av et godt brannalarmsystem er det bare å ta kontakt med de ulike aktørene som finnes der ute på markedet. Slik får du muligheten til å innhente flere tilbud og sammenligne priser, slik at du får både beste alarmsystem og til den beste prisen. Om du i tillegg ønsker å spare tid kan du fylle ut skjema vårt under slik at du enkelt får tilbud, mens vi gjør jobben.