Select Page

Ionisk eller optisk røykvarsler – hva bør du velge?

[kkstarratings]

Brannalarmer slik som røykvarslere redder liv. Nettopp derfor er det livsviktig at du har en velfungerende røykvarsler i ditt hjem.

Det finnes to ulike typer røykvarslere: ionisk og optisk. Når det er to ulike varianter ute på markedet så lurer nok du, som mange andre, på hvilken av de to typene du bør gå for. Her skal du få en god del informasjonen som vil hjelpe deg å ta det riktige valget for deg. I tillegg vil vi hjelpe deg å finne en rimelig røykvarsler, samtidig som du ikke trenger å droppe kvalitet. Når det er snakk om alarmutstyr som røykvarslere, brannalarmer, innbruddsalarm og lignende er det tross alt snakk om liv, og da går man for kvalitet fremfor pris, samt at man er sikker på at man kan stole på alarmen.

Ettersom det finnes så mange valg ute på markedet det i dag, bør du også ta deg god tid til å orientere deg om valgmulighetene dine. Et alarmsystem er tross alt noe du skal ha i mange år frem i tid og som skal gjøre hjemmet ditt sikkert.

Ionisk røykvarsler

En av røykvarseltypene er ionisk røykvarsel. Denne typen reagerer raskest på røyk og forbrenningsgasser med små partikler. Det vil si at dersom en brann starter i treverk i boligen, vil en ionisk røykvarsler reagere raskt. Derfor kan du med fordel plassere en slik røykvarsler inne i boligen din, men dropp å installer den i garasjen din. Dette er fordi en ionisk røykvarsler er svært følsom ovenfor eksos, og du vil neppe at alarmen skal starte når det ikke er brann.

Optisk røykvarsler

Den andre type brannalarmen som reagerer på røyk er optisk røykvarsler. Til motsetning av den ioniske varianten, er den optiske svært følsom for større partikler som er synlige under røykdannelse og brann. Med andre ord vil en slik ionisk røykvarsler slå ut under ulmebrann hvor røykutviklingen starter før flammene oppstår i brannen.

Slik velger du røykvarsler

Først og fremst bør du som nevnt orientere deg over hva som finnes der ute, samt kartlegge hva som er dine behov. Vi lever i en moderne verden nå i 2018, noe som også gjelder innen sikkerhet. Dette gjør at vi har både smartere og bedre alarmsystemer å velge mellom. Noe som også har ført til at flere velger å skaffe seg et alarmsystem som kombinerer boligalarm og brannalarm. Ved å kombinere dette i et system vil du være sikker på at det til en hver tid fungerer, og at det alltid er noen som passer på. De fleste velger også å være tilknyttet en alarmsentral, noe som gjør at sentralen raskt kan sende ut riktige nødetater. Dette er bare en av de mange fordelene ved å ha et sammenkoblet system.

Videre dukker spørsmålet opp om antall røykvarslere som du trenger i akkurat din bolig. Dette vil selvsagt variere med størrelsen på boligen, men også hvordan de ulike rommene inni boligen er konstruert – altså arkitekturen. Om du nå går til bestilling av en ny boligalarm og skal få denne installert, ja da kan du få hjelp til selve plasseringen også. For at varslingssystemet skal fungere optimalt bør nemlig røykvarslerne plasseres riktig. I tillegg kan du få de seriekoblet, noe som gjør at alle vil slå ut dersom en merker at det er brann på gang.

Selv om du ikke ønsker å kombinere boligalarm med tilhørende røykvarslere, så vil vi likevel anbefale deg å få hjelp til plassering. Både feil type røykvarslere og feil plassering vil jo ikke hjelpe deg særlig godt om brann skulle oppstå. Med andre ord bør du sette deg inn i hva som er best for akkurat din bolig, og gjerne be om råd og veiledning fra fagpersoner eller leverandører.

Optisk eller ionisk?

Når du nå vet forskjellen på optisk- og ionisk røykvarsler, så lurer du vel på hvilken variant du skal gå for. Begge variantene er mye brukt, så her er det faktisk opp til hver enkelt. På den andre siden så er det flere som påstår at den ioniske røykvarsleren er på vei ut. Samt at optisk røykvarsler er det man skal gå for nå i nyere tid.

Hva er billigst av optisk og ionisk?

En annen faktor som spiller inn på valget om typen røykvarsler, er jo faktisk prisen. Her er det verdt å nevne at den ioniske røykvarsleren er hakke billigere enn den optiske. Dette er nok grunn nok for mange å gå for denne typen, men før du går til innkjøp av en ionisk brannalarm bør du være klar over ulempene med denne varianten. En ionisk røykvarsler er nemlig svært dårlig på å fange opp ulmebrann og har større sjanse for å slå ut som falsk alarm. Videre må du huske på å bytte ut den ioniske røykvarsleren. Da kan man jo spørre seg om det faktisk lønner seg å gå for den ioniske varianten ovenfor den optiske i det lange løp. Sist, men ikke minst, bør du være klar over at den ioniske røykvarsleren inneholder radioaktivt materiale. Dette gjør at du må huske på å deponere den som farlig avfall.

En røykvarsler er kanskje ikke det du har mest lyst til å bruke penger på, men husk likevel at det kan være snakk om liv eller død om en brannsituasjon skulle oppstå. Det handler faktisk om sikkerhet for deg og din familie – da betyr penger lite. Bruk heller litt ekstra penger for et ordentlig system når du først skal investere i brannalarm.

Optisk røykdetektor

Du må ikke nødvendigvis velge det ene eller det andre, du kan godt kombinere de to variantene av røykdetektor i en såkalt kombidetektor. En optisk røykdetektor vil nemlig passe godt på kjøkkenet og utenfor badet. Denne kan enkelt skille brannfarlig røyk fra vanndamp og os fra steking. Dette er fordi en optisk røykvarsel reagerer best på synlig røyk og ulmebranner. Om den optiske røykdetektoren slår ut kan du være sikker på at nå er det brann.

Ionisk røykdetektor

Den ioniske røykdetektoren er best til å reagere på flammebrann, mens ulmebranner er den ikke særlig god på å oppdage. Det beste med denne typen er nok prisen, for en ionisk røykdetektor kan dessverre slå ut feil, slik som ved matlaging eller andre situasjoner der røyk trigger den. I tillegg til å dessverre ikke være særlig miljøvennlig pga. det radioaktive materiale.

Bytt ut røykvarslerne ofte nok

Når det er sagt, så er det viktigste at du faktisk har en røykvarsler som funger – hvilken type dette er spiller liten rolle. Det er derfor svært viktig at du selv er flink til å skifte batterier jevnlig og alltid har en røykvarsler som faktisk fungerer.

Bytt heller ut røykvarsleren en gang for mye enn en gang for lite. Her er det bedre å tenke føre var, enn å være etter snar. Det er tross alt for sent i ettertid.

Optisk brannvarsler eller ionedetektor?

Du bør ha en eller annen form for brannvarsler, selv om dette er den aller rimeligste løsningen. En brannalarm, uansett type, hjelper til å oppdage brann og røykutvikling i tide. Hva du velger er derfor ikke det viktigste, men at du velger noe og får det installert. Om det så bare er å få satt opp nye røykvarslere i taket, så er dette et godt steg i seg selv.

Deretter kan du begynne å tenke på om du ønsker å få en optisk eller ionedetektor, eller ha en komplett alarmpakke med en sentral. Uansett hva du ønsker er det viktigste at du har noe som kan varsle ved brann. Dette er faktisk noe mange jobber med i dag, blant annet brannmenn prøver å få ut budskapet over hvor livsviktig brannvarslere er. I dag ser man en trend med at stadig flere anbefaler optisk brannvarsler, så da kan det nok lønne seg for at du også går for en slik modell.

To typer røykvarslere

Det at det er to ulike røykvarsler varianter ute på markedet har skapt mye forvirring hos folk. Flere sitter med den oppfatningen at det bare er å gå i butikken og kjøpe en røykvarsler. Om du ikke har noe kunnskap om disse to typene før du går til innkjøp av brannalarmen, er det fort gjort å velge den aller billigste varianten du finner i butikken. Det er ganske forståelig at dette virker fristende, men kanskje ikke så lurt på sikt. Uansett er noe bedre enn ingen ting.

Neste gang du går til innkjøp av en ny røykvarsler, så vil vi derfor anbefale deg at du gjør opp en mening og tar et valg på optisk eller ionisk. Om du har lest ovenfor om begge typene sitter du nå med nok kunnskap til å selv ta et valg. Dersom du ønsker ytterligere informasjon så er det bare å søke opp mer. Desto mer kunnskap du sitter med, jo enklere blir det å ta et valg du kommer til å bli fornøyd med og som samtidig sikrer familien din og deg. Har du likevel vanskeligheter for å ta et valg så er det ingen ting i veien med å ta kontakt med en leverandør og forhøre deg med en fagperson. De råder deg gjerne på veien.

Test av røykvarslere

Før var det splittede meninger om røykvarslere, men i dag ser man en stadig større enighet.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) og  Norsk brannvernforening har klart pekt ut optisk som anbefaling. Grunnen til enigheten er basert på testen som

forsikringsselskapet IF gjennomførte.

Unngå ulmebrann med brannvarslere

Brannvarslere er vel og bra, men du ønsker aller helst å unngå hele situasjonen. Ulmebrann er spesielt farlig i forhold til det å ta liv. Dette er fordi den kan være helt usynlig, og nesten umulig å oppdage – vi ser den ikke, merker den ikke og den kan i verste fall ta livet av oss. Grunnen til at ulmebranner er så livsfarlig er fordi det oppstår en giftig røyk. Her kommer brannvarslerne inn, for disse kan nemlig oppdage denne giftige røyken og gi beskjed i tide. Da har du og din familie tid til å komme dere ut før det er for sent.

En brannalarm er derfor så viktig for denne type branner at det skiller mellom liv og død. I tilfeller med ulmebrann er vi helt avhengig av å ha et tilstrekkelig godt brannvarslingssystem. Man vet ikke når ulmebranner oppstår, så selv om man ønsker å unngå slike situasjoner så bør du forsikre deg om at du er rustet dersom en slik brann likevel skulle oppstå. Tenk fremover i tid, ta grep i dag!

Røykvarslere fungerer best med boligalarm

Om du nå etter å ha lest hele artikkelen har bestemt deg for å gå til innkjøp av nye røykvarslere, uansett om det er optiske, ioniske eller kombialarm, så er det bare å ta kontakt med en leverandør. Ved innkjøp av brannalarm bør du gjøre det så fort som mulig, og absolutt ikke utsette.

For å få et komplett system kan du skaffe en boligalarm samtidig, gitt at du ikke allerede har dette. På denne måten kan du også seriekoble røykvarslerne som gir beskjed til sentralen. Flere leverandører leverer slike pakker, så her har du mange valg. I tillegg kan du legge til ulike tilleggskomponenter, slik som kameraer og sensorer. Dette vil gjøre hjemmet ditt enda tryggere, samtidig som det gjør at sentralen som alarmen er tilkoblet vil kunne finne ut hva som foregår med en gang og sende riktige nødetater ut raskt. Med andre ord kan du fokuserer på å komme deg ut, mens sentralbordet gjør jobben av å sende ut brannvesen, ambulanse eller politi.

Skaff deg en pakkeløsning i dag som passer for akkurat deg. Få hjelp fra en fagperson som kan montere og fikse alt for deg. Da kan du sove godt og være trygg på at boligen er sikret og at røykvarslerne er plasser optimalt.