Select Page

Hvordan velge rett ildsted?

Hvordan velge rett ildsted?
4.5 (90%) 2 votes

Har vinteren fått deg til å tenke på å skape mer varme hjemme? Et ildsted kan idag både være stilfullt samtidig som det gir varme. Gamle ildsteder har mye sjarm, mens nyere ildsteder gjerne har bedre løsninger for miljøet. Hvilken funksjon skal ildstedet ha i rommet, og i hjemmet ditt? Mulighetene idag er mange, vi gir deg guiden til noen ulike alternativer.

Vedovn

Vedovn er varmekilden med mye historikk. Gamle vedovner gir et autentisk preg, men har sine ulemper. Gamle vedovner har ofte mye utslipp, spesielt om man fyrer feil. De gir heller ikke særlig mye varme fordi majoriteten av varmen går ut gjennom pipen. I noen kommuner gir man også støtte for å fjerne gamle vedovner, nettopp på grunn av utslippene. Les mer om løsningen på din kommuneside. Enova tipser også om alternative løsninger til vedovn, som feks rentbrennende vedovn. Du kan lese mer om løsningen dette her.

Gasspeis

Gasspeis er noe mer visuelt attraktiv enn andre ildsteder. Den er enkel å holde ved like og krever lite for å få fyr. Majoriteten av hva som kommer ut er vanndamp så man slipper de vanlige pipene og tar i tillegg liten plass. Noen gasspeiser gir muligheten til å forhåndsprogrammere varmestyringen og er derfor også en praktisk løsning. Noen fyrer med propan mens andre fyrer med naturgass. Den største ulempen med denne løsningen er at den koster mye, men i utgangspunktet vil det være en kostnadseffektiv løsning i lengden.

Elektrisk peis

Elektrisk peis fungerer som en realistisk etterlikning av vanlig peis. Flammen er elektrisk, og en vifte blåser varmen ut i rommet. Man trenger med andre ord bare et eluttak. Den kan også justere varme med en fjernkontroll, og er perfekt for husstander som mangler pipe. Elektrisk peis er blitt svært populær de siste årene, og “flammene” ser svært realistiske ut. Det er et miljøvennlig alternativ ettersom den ikke forurenser på samme måte som andre ildsteder.

Det er mange hensyn å ta uansett om du skal fjerne et ildsted eller innstallere et nytt. Det handler om vekten, høyden og brannsikkerheten. Det finnes også mange flere alternativer til ildsteder. Trenger du hjelp til å sjekke dine alternativer, snakk enten med en arkitekt eller en murer.

FINN BESTE HÅNDVERKER

Vurderer du å ansette en dyktig håndverker som kan hjelpe deg med å utføre jobben? Ved å legge ut en anbud på jobben hjelper vi deg å finne den beste håndverkeren for ditt prosjekt. Tjenesten er gratis og uforpliktende, og du sparer både tid og penger!