Select Page

Vurderer du boligalarm for bedre sikkerhet?

[kkstarratings]

Om du er på markedet og leter etter en boligalarm er det greit å ta med seg noen gode tips fra oss på veien.

Det å anskaffe seg en boligalarm er virkelig en investering i din families sikkerhet på mange måter. En ting er at den kan varsle innbrudd, men den kan også varsle vannskader og brann om det oppstår. De forskjellige boligalarmene har alle forskjellig tilbehør og muligheter, og hvert enkelt selskap oppdaterer jevnlig sine produkter slik at de kan følge med og utvikle seg i tråd med markedet og kundenes ønsker. Det er viktig at du og de andre som bor i boligen som skal sikres, diskuterer hva dere faktisk ønsker slik at dere får satt sammen en så riktig pakke som overhode mulig. Da gjelder det å vite hva som finnes på markedet og hva de forskjellige leverandørene faktisk tilbyr.

Med eller uten vaktsentral?

Først og fremst handler det om hva slags type hjelp du ønsker om boligalarmen skulle gå. Ønsker du at den bare skal vekke deg og familien, uten at det følges opp noe videre kan du få mange gode tilbud på slike alarmer rundt om kring, da gjerne uten abonnement. Du kan fremdeles merke boligen som beskyttet av et vaktselskap, eventuelle innbruddstyver vet jo ikke at alarmen ikke er koblet til vaktsentral, og dermed kan dette virke avskrekkende på dem allikevel.

Men den beste måten å sikre hjemmet på er med en alarm som er tilknyttet en vaktsentral og med påfølgende uttrykning om noe skulle skje. For selv om alarmen uten utrykning kan ha god effekt, vil alltid den med utrykning ha bedre effekt ettersom de fleste stedene har utrykning på omtrent 10-15 minutt og dermed kan forhindre mye skade på bolig og de som bor der ettersom innbruddstyvene får begrenset med tid til å være i boligen. Med vaktsentral vil du også få utrykning om det begynner å brenne eller om det oppstår vannskade. Dette kan du ikke få om du har en alarm uten tilknytning til vaktsentral.

Om det skjer noe med deg og de andre som bor i boligen, og vaktsentralen tilkalles, kan de ikke gjøre mer enn å dukke opp og eventuelt stoppe det som skjer. De har ikke myndighet til å arrestere, men de kan tilkalle politiet og være der med dere og eventuelt oppholde gjerningsmenn til politiet kommer dit. De som jobber i vaktselskapet har som regel også trening i det å håndtere konflikter og de fleste har en eller annen form for vergekurs som gjør at de er rustet til å håndtere konfliktsituasjoner. Deres kunnskap og ekspertise kan være det som avgjør hvordan det hele faktisk går.

Hvordan settes alarmen sammen?

De forskjellige alarmene settes sammen på forskjellige måter og inneholder forskjellige komponenter. Hovedenheten er selve hjernen i alarmen, og det er her all informasjon som samles fra huset, blir lagret og all kommunikasjon mellom alarmstasjonen og systemet pågår. Noen alarmer kobles til sentralen via GSM nettet, via bredbånd eller kabel. Noen har kommunikasjon via både GSM og kabel eller bredbånd for å sikre at boligalarmen fungerer selv om mobilnettet er nede.

Noen har gjerne en stille alarm som bare tar direkte kontakt med alarmsentralen som igjen tar kontakt med de i boligen. Mens andre igjen velger en alarm med sirene, der alle i boligen blir varslet om innbrudd, brann eller vannskader. Lyden i seg selv kan få eventuelle innbruddstyver til å stikke av før de får gjort for mye skade. Ved en situasjon der det brenner, kan man få ut alle i boligen fortere om man varsles om brannen. Det er ofte termometeret i sirenen som utløser brannalarmen når temperaturen i huset plutselig øker med for eksempel 18 grader på mindre enn 170 sekunder eller temperaturen når 65 grader celsius. Men dette betyr ikke at du kan droppe røykvarslere. Det er også mulighet for seriekoblede røykvarslere. Brannalarmen gir beskjed om det brenner mens røykvarsleren gir beskjed om røykutvikling i boligen og varsler de som oppholder seg i boligen om røykutvikling hvilket gir dem mulighet til å komme seg kjapt ut av boligen. Det er ikke brannen i seg selv som sørger for de fleste dødsfall i forbindelse med brann det er faktisk kullosen som er livsfarlig.

De fleste alarmer har et betjeningspanel hvor du kan bruke kode for å slå alarmen av. Mange av disse har også egne knapper som kan benyttes til kontaktalarm, altså ved å trykke på dem så kan du komme direkte i kontakt med alarmstasjonen. Du kan også bli varslet om noen går inn gjennom inngangsdøren din. På noen panel kan du koble av og på alarmen med en kodebrikke som du holder opp foran selve betjeningspanelet. Alle som bor i boligen kan få egen og individuelt tilpasset brikke. I forbindelse med betjeningspanelet er det gjerne også en tale og lytteenhet som gjør at du kan komme i tale med de som er på alarmstasjonen slik at dere kan få avklart hva som skjer og hvilke behov dere har for assistanse.

Jo mer informasjon de på alarmsentralen har, jo bedre tiltak kan de sette i gang. Derfor kan det lønne seg å ha et eller flere kamera, gjerne tilknyttet inn og utgangspunkter i huset. Den kan også stilles inn slik at den ikke er følsom ovenfor husdyrene i boligen, ved å legge inn en vektgrense på for eksempel 30 kg.  Hvis alarmen går kan alarmsentralen koble seg til kamera og se hva det er som faktisk skjer i boligen. Er det brann og hvor er den lokalisert? I tilfeller av brann kan de få brannvesenet til å komme til boligen kjapt. Et bilde av en eventuell innbruddstyv kan brukes til å få kontaktet politiet slik at de kan rykke ut til boligen. Disse bildene kan også brukes i en eventuell rettsak for å plassere gjerningsmann i boligen på det aktuelle tidspunktet.

Ønsker du å sikre vinduer og dører ytterligere kan du få på plass dør- og vindusmagneter som reagerer på vibrasjoner i vindu eller dørflate. Du kan programmere alarmen slik at lys slås på når magnetene reagerer på vibrasjoner i vindu eller dørflate, slik at eventuelle innbruddstyver varsles og stikker før de får gjort mer skade.

Smarte løsninger med APP

Veldig mange av boligalarmløsningene i dag kan knyttes til en APP, hvor du kan ha kontroll over boligen både mens du er hjemme og når du er borte fra boligen. Du vil også kunne få varslinger på appen, og da kommunisere med alarmsentralen og ta de rette valgene i forhold til hvilke tiltak som skal settes i gang. De fleste har gjerne taleenheten nede i første etasjen, men mobilen har man gjerne med seg når man skal sove, og dermed er det lett tilgang på informasjon om hva som skjer og mulighet til å videreformidle dette til alarmsentralen.

Med appen kan du også fjernstyre en del ting om du er hjemmefra. Du kan for eksempel kontrollere lys og varme via appen, slik at du ikke bruker for mye strøm hjemme mens du er borte. Men dette har også en funksjon til, det å ha lys, lyd og varme på forskjellige tidspunkt på døgnet, ser det ut til at det er folk hjemme i boligen. Det er stadig bander som leter rundt i norske nabolag for å finne boliger som står tomme og dette gjør de over tid før de slår til der det er mest sannsynlig de får utbytte og ikke blir forstyrret.

Fordeler ved å ha boligalarm

Foruten det mest synlige, nemlig øyeblikkelig hjelp om det skulle skje noe kan det være en god del flere fordeler med å ha boligalarm. En ganske klar fordel er i forhold til forsikring. De fleste forsikringsselskap er veldig vennlig innstilt til boligalarmer og det er ikke uten grunn. En boligalarm betyr mindre risiko for at bolig og beboere i boligen skal bli alvorlig skadet om noe skulle skje. Mindre risiko betyr mindre utgifter til utbetalinger for forsikringsselskapet og det betyr at du som kunde får muligheter til å spare penger på forsikringen. De fleste forsikringsselskap gir nemlig rabatter om man har boligalarm på plass. Hvor store rabatter de gir er avhengig av hvor godt sikret din bolig er med boligalarmen. Har du sikret med røykvarslere, brannalarm, innbruddsalarm og alt som skal til så kan du regne med at du kan få gode rabatter.

Det finnes gjerne en del kjekke tilleggsprodukter som du kan benytte deg av for å sikre boligen mot andre ting, eller gjøre boligen smartere for dere som bor der. Noen selskap tilbyr for eksempel spesielle musefeller som kan varsle om det er mus i boligen før de får gjort videre mye skade. De fleste har også gode priser på alt du trenger til å varsle og eventuelt slukke brann, som for eksempel pulverslukker, brannteppe, brannstiger og slukkeskum. Et tilbud du kan sjekke om alarmselskapet har er elektriske låser som også kan kontrolleres gjennom appen. Med denne kan du ha oversikt over hvem som kommer og går i boligen, for eksempel om ungene har kommet hjem fra skolen, eller om håndverkeren har kommet til avtalt tid.

Smartplugger brukes til å sette i stikkontakter hvor du har elektriske apparater som lys, varme, lyd eller andre ting som du syns det er kjekt å kunne bruke fjernstyring på. Med disse pluggene kan du for eksempel sette på kaffen mens du er på vei hjem fra jobben. Du kan sitte på hytta og skru av og på lys og lyd i boligen til forskjellige tider, slik at det ser ut som om folk faktisk er hjemme i boligen. Du kan skru på varmen mens du er på vei hjem fra hytta, slik at boligen har blitt oppvarmet når du kommer hjem. Skulle det skje noe som ikke nødvendigvis alarmsentralen håndterer som for eksempel at strømmen går og er borte lenge, kan du få sendt over familiemedlemmer eller venner som kan sikre det som er i kjøleskap/fryser og eventuelt finne ut hva årsak til strømbruddet er og fikse det om det lar seg gjøre.

Hvordan gå frem?

Det finnes mange leverandører av boligalarmer, og det gjelder å finne den som er riktig for deg og din bolig. For noen kan det for eksempel føles litt invaderende med kamera i boligen. Da gjelder det å finne kompromiss til hvor man kan ha kamera uten at det blir for invaderende for dem. Snakk med venner og kjente og se hvilke boligalarmer de har og hvilke de kan anbefale. Spør spesielt om hvordan alarmselskapet har opptrådt i situasjoner som har oppstått. Har de fått den hjelpen de trengte og som de betaler for?

Ellers er det greit å sjekke ut alle de forskjellige leverandørene som holder til i ditt område. Les på hjemmesidene deres og finn ut akkurat hva slags produkter de har å tilbud og til hvilke priser. Mange leverer gjerne samme produktene, men varierer veldig i pris. Ønsker du ikke å bruke mye tid på det kan du legge ut jobben på anbud og dermed få alle tilbudene sendt til deg og så avgjør i ro og mak hvilket selskap som passer deg best.

Er du fremdeles i tvil be om en gratis befaring og se hva de har å si om hvordan de best mulig kan sikre din bolig. De vet sannsynligvis mye mer om sikring av bolig enn du gjør. Er det for eksempel et tre inntil et vindu i andre etasje? Da er det et lett inngangspunkt for en eventuell innbruddstyv. Dette er ting vi gjerne ikke tenker på selv, men som ekspertene klarer å se ut ved en befaring i boligen. Da kan du også få direkte råd fra dem til hva som kan gjøres for å sikre nettopp det vinduet. Holder det med magneter eller må man faktisk kappe ned den greina som er nær vinduet? Alt dette vil en ekspert på befaring gi deg svar på. Så gjelder det bare for deg og velge den av de som gjør best inntrykk og best informasjon på erfaringen, og inngå en avtale med dem om å sikre din bolig.